Висшият съдебен съвет (ВСС) ще образува дисциплинарно производство срещу зам. градския прокурор на София Роман Василев.

Това съобщи председателят на комисията по професионална етика към ВСС Цони Цонев след днешното й заседание.

На него бе изслушан зам. градският прокурор заради поведението му при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев в четвъртък.

Комисията ще предложи за наказание Роман Василев с мотива, че е нарушил основни конституционни принципи като презумпцията за невиновност на задържания, както и че никой не може да бъде подлаган на действия, които унижават достойнството му.

В случая се касае за думите „тъй като сте абсолютен престъпник“, отправени към бившия военен министър, както и заставянето му да коленичи и насочването на оръжие към главата му по време на задържането.

„Това са неща, които нямат никаква връзка с евентуални съмнения, дори да е имало такива, че Николай Цонев е можел да окаже съпротива. Просто е трябвало да му сложат белезниците и нищо повече“, коментира председателят на етичната комисия.

По думите му ролята на прокурора по време на ареста е да гарантира, че няма превишаване на правомощия от страна на спецполицаите.

Освен това Роман Василев е нарушил и принципите на Етичния кодекс на магистратите и е допуснал да бъде уронен престижът на съдебната власт, каза Цони Цонев.

Той уточни, че в предложението на комисията няма да фигурира конкретно наказание – какво ще е то, ще реши ВСС.

Наказанието, което съветът може да наложи на Василев, е от забележка през понижаване в длъжност до дисциплинарно уволнение.

Още по темата

Цони Цонев отказа да се ангажира с прогноза какво може да е то, но уточни, че за уронване на престижа на съдебната власт са налагани от най-лекото до най-тежкото наказание.

Прекият началник на Роман Василев – Николай Кокинов, не е изпратил предложение за наказание, което да му бъде наложено от комисията, стана ясно от думите на Цонев.

Той обясни, че Роман Василев се е извинил за поведението си по време на спецакцията. Извинил се е и за думите си непосредствено след арестите, когато обяви: „Днес ще разпнем трима – един съдия от Софийския градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на Министерството на финансите при предишното правителство“.

Зам. градският прокурор на София е обяснил пред етичната комисия, че не е видял част от нещата, които са се случили и са били заснети, тъй като не е присъствал.

Конкретно за репликите, които отправя към ексвоенния министър, е казал, че съжалява и е обяснил поведението си с натрупаното напрежение покрай тази и другите акции, в които е участвал.

Той е поел изцяло вината и е отрекъл някой по-висшестоящ от него да го е задължавал да се държи по определен начин по време на арестите.

„Това, разбира се, не го оправдава и оневинява“, каза Цони Цонев, но уточни, че извинението все пак е смекчаващо вината обстоятелство.

Самият Роман Василев бе лаконичен пред журналисти след края на заседанието на етичната комисия.

„Искрено се извинявам за неудачните реплики“, каза Василев на излизане от ВСС и отказа да коментира повече първоаприлския арест.

Етичната комисия към ВСС ще изиска от МВР целия запис на акцията, ако има и кадри, различни от разпространените от министерството, стана ясно днес.

Дали Роман Василев е извършил престъпление по време на спецакцията, ще реши ръководството на прокуратурата, стана ясно още днес. По случая има проверка в Инспектората на ВКП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase